simpanan hari tua anda

|

hampir sebulan da aku bergelar employee..barula boss aku suarakan, 'have u got EPF account?'
pasti la tak kan..dis is my first job after graduate kot..lalu dia arah kan aku untuk membuat akaun.. setelah selesai kerja2 yang di berikan, aku pun klua lunch..

habis lunch di kedai adik nasik sup...aku pun heading to KWSP...aku pergi tu tak dilengkapi dengan ape2..sbb aku pun tak tau ape yg bakal diaorg mintak..aku pun step in..first counter, customer service so called la..teramat lah ramah mamat ni..aku pun jelaskan aku nak bukak akaun epf..





dengan PR yg terlalu baik ala2 mesin yang bercakap..die bagitau aku yang aku perlu ada photocopy ic..belum sempat aku ckp apa2.. die besuara "dalam seratus meter dari sini, cik boleh dapatkan perkhidmatan photocopy"

ok..aku pun berfast walk kekedai tersebut..dengan full tummy, aku mengorak langkah..berpeluh jugak la..satu page kan depan belakang ic, paling mahal pun 20 sen la.. "empat puluh sen amoi" giler ar skang ni..

aku walk in balik ke KWSP tu, " ok cik boleh isi disana, semua butir di perlukan ya" dah ade pulak mintak no. surat beranak..sbb da byk sgt nombor yg aku kenal hafal, aku agak tak berapa ingat no surat beranak aku..thank God, ade lam fail dlm kete..skali lagi aku keluar..paham2 la waktu lunch kan..parking mmg agak susah..wahh menapak lagi aku..

again, aku masuk dlm KWSP tersebut..huhh kali ni da complete..da boleh amik number.agak ramai jugak org..after 10 min tiba nombor aku, aku pun ke kaunter.. " mintak my card dik, ok ibu jari blah kanan, ok my card adik ni active boleh baca, so borang ni dengan ic photostat ni adik boleh simpan, ok da siap proses, ni number epf adik" boleh?

can we survive out there?

|
besok will be last paper aku..and it also my last ever exam..insyaAllah..diam tak diam da 3 tahun setengah aku blaja..and i'm about to graduate..huhh..wat a short life..no doubt byk pengalaman manis pahit aku lalu sepanjang bergelar seorg undergraduate..i learnt a lot..dan kat sini aku nak fire sikit org2 yang penah ckp..

"buat pe blaja lame2, skarang ni bukan senang dapt keje, kalo ade degree pun tak tentu dapt keje"

u have a point pengkomen..aku pun sedar situasi tu..bukan senang nak di hired skarang ni..tapi atleast aku ade lebih sikit pengalaman berbanding ko..senang cite jalan ceritara hidup aku menarik skit la..hahahah..sape suh kutuk org kan..

btw, post ni sebenarnye aku buat utk kongsi satu video yang pada aku amat lah bermakne dan remarkable..owhh switt sgt..kawan aku tag aku kat FB..again.. gg ko rawk sgt.. n sipot kamu chumel bangat..here it is..









dear frens, do keep our memories, as it will be our most precious treasure in future..hope to see u guys lagi..and all the best.. may God bless us.. slamat graduasi =)

anak-anak Tok Bi

|

sheila janji 1.30 die smpai..tapi da kenal sgt da 1.30 makcik ni..dalam 2.15 die kol, tanye nak mkn ape2 tak.tak smpai 5 minit die kol lagi.. “que mc’d drive tru ni pjg la, kite da lambat kan??” ye kite mmg da lambat dan aku mmg da lapa sgt..smpai di tempat kejadian pula, parkin tade..damn..jenuh la mencari parkin.. ye percampuran perasaan telah berlaku.agak tens kami berdua..namun, ketensenan kami ilang tatkala sebuah kereta tak jauh dari kami membuka tingkap utk bertanye kan sesuatu pada pak guard.. OMG..dengan shade CK nya..awal ashaari telah menenangkan kami..ben at last aku jumpe kazen ko ni huhu…


perjalanan di teruskan ke tmpat dituju..by the time kami masuk bangunan berbentuk tepak sirih tu, ade annoucment.. “para penonton di minta masuk, persembahan akan mula dalam masa 5 minit” baiklah.. huhh seat kami agak depan tu je la yang tinggal pun..agak tak bes sebenarnye.namun begitu, takde lain yang boleh aku ckp selain “best gile”… seriusli awesome gile..aku rasa worth it sgt beli tiket Cuci The Musical ni..






dengan barisan pelakon yang superb kesemua nye..korang tak kan rasa rugi lansung.. ..semua dorang best..none of them tak best..each ade character tersendiri..outstanding..ade daya tarikan masing2..baik ac, awie, hans, afdlin (ma man), vee, adibah noor, harith,reffa and even ramli hassan..


the best part is, semua mereka can sing..tak yah pegi konsert wings or konsert 4u2c dah huhu..in fact, vee has a melodious voice..sweet sgt..seriusli..adibah, no doubt la kan..aku mmg da lama teringin dengar die nyanyi live..huh mmg tegak bulu roma dgr.. while afdlin..ape saje die wat le appeal aku heheh..hans juga not bad in singing..


another reason aku ckp teater ni gile best, sbb mcm teater2 lain, kadang2 akan tekeluar dialog2 yang tade dlm skrip..tapi aku rasa tak sebanyak teater ni..heheh..bes gile bile diaorg spontaneous dan selamba je blasah..mmg pecah perut tgk..for me afdlin again, the best, part2 menghentam ni..huhuh u rawk bro..after 4hours, semua orang berdiri and gave a big applause pada mereka..huh they deserve it..


namun, langit tak selalu nya cerah..aku ngn sheila sgt terlalu hampa, bile di beritahu ptg tu tade signing session..damn..hancur impian nak amik gmbar ngn afdlin..arghhh..ralat sungguh rasa nye..da dekat kot..huhh..but again, kami di tenang kan dengan sheila dapat bergambar ngn kak mah die..ye sarimah ibrahim siapa lagi..seperti lam tv, minah ni mmg byk ckp..mmg bes ngn die huhuu .while aku, on our way nak balik dengan selamba telah panggil reffa yang baru pas beli makanan utk bergambar.. post dengan afdlin yang aku da reka seminggu yang dulu aku applied kat pic dengan reffa huhu..at least terubat jua..aku pun da lama minat mamat ni since die blakon buddies dulu.


apapun Cuci The Musical really made my day..lupa la kejap stress final exam dan program mencari kerja aku..huhu..tahniah kepada semua krew Cuci and hope to see Cuci The Musical 2..sape kate hasil seni kat m’sia hampeh??

DESTINY

|

macam biasa, almost saju jam aku tunggu turn kat klinik pakar ni.cik sudoku aku tak bawa pulak,aku ganti dengan encik buku ilmiah,wargghh gile lagi stress membaca ni. makin ngantuk aku dibuatnye..nak bejalan jalan kang nurse panggil pulak..tunggu je la.. cari jugak budak2 untuk di kaco..tapi tak de plak yang sesuai untuk d approach..tbe2 lalu sorang pakcik yang seems aku kenal.OMG ni baba amar..huhu he’s here..aku nampak die dari jauh lagi, mcm aku first time jumpe hari tu, duduk atas wheelchair tapi muka tak nampak cam sakit pun..huhu automatically aku bangun terus pegi kat die..die mcm agak terkejut tgk aku..


dari rasa slipi tadi tetiba aku jadi cargas..mmg sgt bes berbual ngn si amar ni..korang tak le nak expect ape akan klua dari mulut dia..ada je topik yang dia nak bualkan n the way die ckp tu bleh buat korang senyum je..die bagi tau aku yang kaki die nak kene simen.. and die bgtau yang die kene duk seremban kampong die sbb tade orang nak jaga die..lepas die bgtau perkara diatas, die idle kejap n then came out dengan soalan ni.. “awak, mcm mana kalo saya rindu mama dengan baba ye?” wahh 6 tahun, da jauh da die piker..so aku pun ckp “alah kejap je, nanti bole jumpa lagi kn”tapi serius ckp la, aku hepi gile jumpe die we are destined la untuk berjumpa lagi petang tu..


ckp pasal jumpa2 ni..one of my older post bertitle jumpa2 gak la..post “hope to see u” pasal kawan ayah yg kat icu tu..pakcik bob..sadly, mak aku kol on tuesday nite, 27.11 bg tau yg pakcik bob da tade..dia da meninggal…pilu aku dengar sbb mak aku cite, minggu lepas die baru melawat arwah..arwah da bukak mata, tapi tak le nak beckp tak le nak buat apa2..die just bole blink je..owhh God aku tak le nak imagine..mak aku ckp, bile mak aku nak balik je, mata die mengikut kelibat org..as if die tak bagi balik..bila mak aku patah balik..die tak tgk mak aku, die try to avoid his eyes..kalo amar yang bakal terpisah ngn baba die 3 hari pun da tanye soalan mcm tu, ape la anak pakcik bob tanye nanti..apapun meh la sama2 kita doakan arwah and sedekahkan la fatihah..da mmg destiny nye begini.. moral from this post ialah, betol ckp org tua2 jodoh, pertemuan, ajal, maut semua di tangan Tuhan..kite just bole merancang but He knows the best..

ACNE

|
post kali ni aku just nak berkongsi tips tentang permasalahan diatas..ye jerawat..sape yang suke kan..alhamdulillah muka aku ade jerawat tapi tak la teruk gile..jerawat2 biasa je la..tapi adik 2nd aku mempunyai permasalahan jerawat yang pada aku agak kronik..ada di mana sahaja..bole di kategori sebagai jerawat batu..sedih tgk dia..kalo bab bergambar die selalu ngelak..aku mmg da tak sanggup nak nengok muka die..kalo balik kg lagi kesian..makcik2 yang tak bape nak jaga mulut ni senang2 je kutuk die.. eiiiii sume klua la..

thank god aku di temukan dgn sorang kawan yang punya masalah yang sama..die p consult doc dan doc mempresrcibed 2 benda di bawah, alhamdulillah muka adik aku skarang da makin elok..aku suggest korang yang de masalah jerawat try this two product..insyaAllah its work.


ini adalah Cetaphil® Gentle Skin Cleanser, ia nya mmg produk dermatologi, sgt gentle pada kulit dan boleh di gunakan untuk all skin types.aku pun guna cleanser ni..aku de masalah kulit muka terlalu amat kering, alhamdulillah pas pakai cleanser ni kulit aku agak smooth la..yang besnye ia adalah non-soap cleanser..sbb tu kulit tak kering...yang bes lagi boleh jadi make up remover huhu..kalo nak ikotkan, cetaphil ade kluarkan facial cleanser..tapi stakat ni aku tak penah jumpe lagi la..so aku pakai je yang ni dan syorkan kepada adik aku..ternyata its work on him..korang le cari kat farmasi kalo botol kecik ni rm17.. anythin korang cek out http://www.cetaphil.com




second produk ni plak adalah control produk..kene consult ngn pharmacist or prescribed by doctor..so untuk mengelak kesalah fakta korang bace info dari http://www.pfizer.com.au. .harga kat malaysia rm32..tapi korang jgn suka2 je pakai,study dulu bende ni..tapi alhamdulillah,lepas adik aku pakai lotion ni,muka die bertambah ok..tade la benanah mcm dulu..

apa pun, jgn ambik mudah hal2 ni..especially perempuan, tapi ape2 pun study btol2 pasal produk kat atas..aku just share pengetahuan..aku pun tak le nak ber jaminan gerenti elok.. tgk kesesuaian jugak..so apa2 pun daripada korang beli produk2 merepek, try la produk yang2 betol2 for dermatologi or better consult dengan doc..mmg mahal sikit tapi worth it.





CYCLE OF LIFE

|
kelas pagi tu aku mintak keluar awal, tau je la naik public transportation, kadang cepat kadang lambat..ikot nasib..kite bole plan je..so untuk ngelak lambat 9.40 pagi aku da kua kelas..tunggu bus rapid..dlm 10 minit ade bus..smpai lrt terus naik ke sentral, lrt tade masalah senantiasa ade, komuter tu jap gi..smpai sentral, aku beli tiket sume beli breakfast skit, turun2 paltform ade train.. a eh tak delay plak ko hari ni..smpai rawang tuka train, maklum la duduk hulu..selalu dan kebiasaan nye, aku tak penah tak tunggu train ber jam2..either waktu berlepas tak smpai lagi o train sengaje di delaykan..betol mak ckp kalo niat kite baik, sume bende akan jadi smoothly.. train tu patot da gerak seminit yang lalu, tapi nampak train dari kl, die tunggu..dlm train aku terpikir2 sape nak amik aku kat stesen..thanks to Him, tbe2 faezza kol,nak mengajak tgk ipah, and she willin nak amik aku kat stesen.. Allahuakhbar..

faezza terpaksa la ikot ke 1st destination aku..kiteorg smpai da nak habis bace talkin pun..kiteorg tak p dekat pun, tgk dari jauh je..semuanya nampak ok..loqman nampak sgt tenang..aku dapat berita pun daripada su (girl next door) nak harap zaim huh.. "eh sori aku tak de kdt tadi" cettt..
aku tunggu loqman kluar dari kawasan kubo, tak brape nak kuat untuk tgk muka die.. alih2 faezza yang sapa dulu.. "takziah loqman".. tak tau la nape aku tak le nak tgk muke loqman mase tu, takot hujan plak nanti.. sebelum balik loqman pesan tahlil pas isyak.

da sudah urusan penting tadi, aku ikot faezza plak kerumah ipah ~sharifah hamzah~..smpai kat rumah ipah, mak die yang layan dulu, ipah tgh bersiap..muka mak ipah becerita aku tak le nak describe btol2 kat sini, tapi full of pride, happiness and satisfaction, maklumla cucu sulong..waa da branak da kawan aku..tak lama ipah klua, bestokin sume la, org dlm pantang kan..kalo mak ipah becerita aku takle describe, ipah becerita lagi aku tak le nak gambarkan..die becerita dari die bleedin, rasa sakit blakang, contraction, sakit 5 minit 5 minit la smpai la die deliver..aku yang mendengar, jadi suke pun de jadi takut lagi byk la..sedang suka2 kami berbual, husband ipah kol.. sweet gile..mereka nak finalize kan nama anak dorang.. nama yang ipah pilih aidil zufairi.. husband die kol jus nak decide ejaan nama tu..mcm2 gaya mengeja la kua..nama budak2 skarang..setelah heboh berconsult, ipah finalize nama anak die as ~Muhammad Aidil Zuhfairi~ welcome to the world...

malamnya, aku p umah loqman untuk tahlil, lagipun anna tak jumpe loqman lagi sian plak die.. so kami pergi bertiga termasuk la fadzli hassan..lepas tahlil da selesai, da mkn sume, kiteorg pun berbual dengan loqman..aku seboleh boleh tanak buka cite sedey, so kiteorg cite sumthin else, cite pasal kenduri husna, pasal hadiah mcm2 la..tapi by the time kiteorg nak balik, aku dan lain2 sentap dengar pesanan loqman...

"ha, korang ni jagela mak ayah korang baik-baik ye"

sob sob..sedey aku dengar..loqman da tade dua2..dlm stahun dua2 die ilang..man ko mmg kuat.. aku tabik sgt ngn die..sbb arwah mak die arwah abah die, dua2 die yang jaga smpai berenti keje.. tak ternilai jasa die..sempat la die balas jasa mak abah die..moga aku nanti tabah dan kuat mcm loqman..aku selalu merungut sebab hidup aku byk dugaan la ape la..bile aku tgk loqman aku sedar, dugaan aku tu kecik sgt terlalu kecik tak mcm ape yang loqman lalu..man aku doakan yang terbaik untuk ko..mesti ada rewards yang menanti ko nanti..

~al-fatihah~

PATIENT

|
untuk appointment kali kedua ngn doktor ni, aku mmg dari mula agak malas-malas nak pegi..mungkin kerna mood raya yang tak settle down lagi gamaknya.lepas undergo beberapa siri fisio yang pada aku kurang membantu(patient je la kan),aku mula la malas-malas nak amik tau pasal sakit ini.tapi kemalasan aku tu tak dapat nak megubah jalan cite hidup aku.di takdirkan aku pegi jugak ke klinik pakar hospital selayang tu.

aku smpai ngam2 pukul 2.30 petang, ikut kad aku ni, patient di kehendaki dtg 30minit sebelum waktu temujanji.jadi aku agak punctual la di situ sbb appointment aku pukul 3 petang. dah selesai registration, mcm biasa aku duduk la menunggu mcm patient lain yang kelihatan agak patient la. disebabkan hospital ni hospital kerajaan, aku tak lupa untuk bawak cik sudoku bagi menemani aku.daripada tak buat ape ape baik aku layan beliau.nak beli PSP tak mampu.huhu.nanti lam 30 minit atau 40 minit mesti turn aku.

jam aku da 3.30,huh kire sejam da ni tunggu..dek kerana patient aku setia menanti giliran aku. aku layan lagi cik sudoku dengan patient. tapi lama lama cik sudoku ilang kan patient aku..beliau da nak habis da, tinggal level very hard..ada je jawapan aku yang salah.. aku bawak beliau untuk control patient aku.. beliau pulak wat aku impatient.

empat lima belas petang, perasaan dlm diri aku yang tak bape nak patient ni mula la nak ckp kasar. agak doktor ni nak jumpa aku raya tahun depan gamaknya. da lama sgt ni.kat blakang seat aku ade sorang patient, budak lelaki berbalut kaki duduk atas wellchair, die pun kelihatan penat be patient. yang lebih ketara impatient ialah bapak die yang meneman.tak bape nak senang pakcik tu duduk, alih2 die bagun pegi kat rak pamphlet lalu dia amik brochure yang tertulis tangani stress anda. huhuh..mungkin die nak mengawal keimpatientnan die.

reality nya aku pun dan sgt impatient mcm pakcik bekenaan, cik sudoku aku dah tutup. dalam keadaan impatient dan busan, aku pun tego la budak atas wellchair tu.

aku: awak dtg dengan ayah awak je? mak awak tak ikot?

amar: tak, mama kat skolah.

aku: owh, mak awak cikgu ek?

amar: ntah, saya tak tahu, mama tu cikgu ke guru ntah.

aku tak tau la kalo perbualan di atas tak buat korang tersenyum..tapi thanks to amar yang membuat aku kembali patient. seronok aku berbual ngn dia. amar berusia 6 tahun, die accident masa bulan puasa, kaki dia kene gilis tayar sumthin like that, sebab aku pun tak bape nak paham die cite.tapi die bagitau aku yang ayong die budak uia.wat a small world. apa pun amar da buat aku kembali patient dan sedar tak sedar turn aku smpai, dan secara kebetulan nama amar pun kene panggil.get well soon amar.apa aku blaja kat sini ialah, menunggu mcm cita kat atas ni mmg boleh mengundang impatient, tapi kita sebenarnya boleh ubah bende tu, kita boleh kawal perasaan tu. dan aku percaya suma nya boleh dimulakan dengan senyuman. thank you amar =)

hope to see you

|

petang jumaat tu (4 sept) aku sepatotnye buka puasa dengan budak2 netball. dengan tak aku jangka mak kol, suh siap-siap.katanye nak p hospital sg.buloh, pakcik bob masuk ICU. huh ICU, bunyi nya serius. pakcik bob ialah rakan sekerja ayah yang aku kenal sejak kecik dan agak rapat dengan family aku, berbadan besar dan menghidap byk jenis penyakit. tapi sepengetahuan aku, kencing manis cik bob ni yang paling serius. since aku skolah lagi die slalu admitted sbb kencing manis die.masa tgh bersiap tu aku terpikir, ni angkara H1N1 ke? huh no doubt, pandemic yang dah sgt kronik ni ada posibiliti jadi punca. sbb nya, dua minggu lepas, jiran sebelah rumah aku meninggal lepas collapse dan koma akibat batuk je.moga Allah mencucuri rahmat arwah. AMIN


smpai kat hospital, mcm biase kiteorg undergo ujian saringan H1N1. kena cek temperature pastu kena sanitize tangan. bagus la awareness mcm ni dijalankan. kalo tak dapt stop kan serta merta at least boleh kawal. bila piker balik, H1N1 ni mengajar aku pasal kebersihan, batuk tutup mulut, cuci tangan selalu, and stay hygiene.back to the root then, kebersihan separuh daripada iman. policy hospital, budak-budak tak bole masuk, so aku betiga je la dengan mak n ayah. smpai kat wad ICU tu aku baru tahu, ICU tak mcm wad-wad lain.padan la dengan nama intensive care unit. ni kira first time aku melawat wad ICU. Alhamdulillah stakat ni takde lagi org terdekat yang admitted kat wad ni.


pintu masuknya automatik, dan hanya boleh dibuka dari belah dalam. ada 3 org security guard yang tunggu kat belah dlam pintu tu. bila mak ayah ngan aku masuk, security tu terus sound..2org pelawat je boleh masuk dlm satu masa.owh gitu rupanya.aku kena la tinggal kat luar sementara ayah ngn mak masuk.aku duduk kat luar pintu automatik tadi. sebelah aku ada sorang pakcik, dlm usia ayah jugak la. die tanye aku dtg tgk sape.dah sudah aku explain dan tak sempat pun aku nak tanya dia pulak, dia terus bukak mulut, katanya die tgk anak die. accident langgar kereta.undergo 2kali operation kat kepala. bergenang mata dia masa becerita, lagi dia sebak bila dia bgtau, anak dia tu umur 9tahun..ya Tuhan.. T T


bila mak ngn ayah da sudah melawat, aku mengvoluntere diri untuk masuk.aku masuk sorang-sorang.cuak juga mula-mula.terbayang mcam-macam.siap aku cuci tangan dan

pakai apron, guard tu bukak la pintu.pak cik bob duduk katil nombor 10, jadi bermakne aku akan lalu 9 katil sebelum melawat cik bob. ya Allah, tuhan je yang tau perasaan aku bila tengok pakcik tua dlam usia 60-an, tak sedar diri, penuh wayar ngn tiub kat badan ngn mulut die. T T …pakcik tadi bgtau, anak dia kat katil 9, so berkesempatan la aku tengok budak tu walaupun tak dekat mana. sedih tengok dia, kepala dia habis kene cukur. dia pun tak sedar sgt. pakcik tadi ckp anak dia naik basikal masa kena langgar tu. huh seedy btol.

smpai katil 10, aku mmg tak brani nak dekat, aku tgk pakcik bob dari jauh je. smpai ada sorang nurse ni approach aku.


nurse: adik nak melawat sapa ye? pak cik katil 10 ni ke?

aku: ar r kak, tapi saya tak brani nak pegi dekat. knape die mcm tak selesa kak?

dia sedar ke tak?

nurse: pakcik ni da separuh sedar sebenar nya, tapi dia tak boleh nak bukak mata, die tak

selesa dengan tiub tu sbb da sedar, sebab tu die gigit tiub tu. kita tak boleh nak tarik tiub tu unless dia betol-betol sedar.


hakikatnya, aku tak sanggup sebenarnya tgk pakcik bob,dengan monitor kiri kanan, tiub sana sini.dia tak boleh bergerak pun, tapi dia berkerut, sometime die batok jugak. Huh sedih betol aku tgk. macam mana la agaknya perasaan family orang yang admitted kat sini? kalo aku pun tak boleh bear, apa lagi keluarga dorang. semoga diaorang suma di lindungi dan cepat sembuh.AMIN

DUA PULUH TIGA

|
kalo sape yang paham mode aku menulis blog..ianya adalah occasionaly mode huhu.. ade bende yang mcm bes untuk di tulis baru la aku merajin diri..for this time, it's about my big day for this year..huhu

happy birthday ina!.. buat kali ke 23 nye..huhu not a small number anymore..da kira dewasa da aku ni..ahaks..mari berubah ke arah kedewasaan..the best part pasal birthday this year kerana ianya jatuh dalam bulan ramadhan. ~wink~ may it brings the barakah..

bercakap tentang birthday..it is proven (atleast, happened to me) that bila makin meningkat umur, kite tend to tak heran or should i use the word tak brape alert dengan our own birthday..huh..mungkin itu yang dikatakan kedewasaan..actually kamal told me all this..huh kamu betol la lalink..huhuhu

there are a lot things to learn from now on..huhu..not just to act like, but think like the adult..happy to be dewasa and wanted to be a good org dewasa..dear fren wish me luck on this..pray for me..

GREEN DAY

|
setiap hari routine yang sama.bgn, siap2, pg keje.pagi tu aku siap terlebih sgt awalnya.sementara tunggu ayah tu, aku tgk tv.awal2 pagi takde cite menarik sgt.sume tv siarkan talk show.so byk2 channel aku selesa dengan tv3 pnye talk show.pagi ni ally, abby ngn ajie mengacarakan MHI. Tak putus-putus org kol nak beckap pasal tajuk hari ni. huh, tajuk yg mengappealkan aku.

topik pagi tu jadi hangat, bila mana makin ramai orang yang kol. Pagi tu MHI bincangkan pasal “beg hijau”. Penyaranan pengurangan penggunaan plastik..bagus-bagus. da lama aku nanti2kan tajuk cam ni. dengan bangga nya aku rasa nak je kol studio tv3 tu nak bagi tahu, saya pun buat mcm tu..saya da lama stat kempen ni kat diri sendiri.huhu

seriusli budaya ni mmg patot di amalkan kat negara kita. kalo stakat beli barang simple2 kat kedai runcit tu tak yah la berplastik bagai.bende yang kita beli pun selalu nya di pack lam palstik, pastu salut lagi plastik.konon nye senang nak bawak.alah kalo beli air tin setin nak gak plastik ke?

aku teringat zaman pasaraya besar makro still beroperasi.aku rasa pasaraya lain patot contohi pasaraya ni.dulu mak memang shoppin barang dapur kat makro.makro mengamalkan peenjualan barangan tanpa plastik.ape saje yang kita beli kita buh lam troli je.pastu tolak la pegi kete.susun dlm boot keta.tak payah guna plastik pun.makro ade sediakan plastik, tapi satu plastik berharge rm1.huh pikir dua kali la kan kalo nak beli.dengan kaedah yang makro ketengahkan ni.secara tak lansung mengurangkan peggunaan plastik kat rumah aku.tapi malangnya, makro da tak beroperasi da skang ni.

kalo mengikut fakta, beg plastik yang kita guna pastu buang mcm tu je, amik masa 500 tahun untuk dispose.makneya plastik air yang aku duk buang masa skolah dulu tak dispose pun lagi sebab aku pun baru 23 tahun.huh bayangkanlah.

bila difikirkan balik, amik contoh kat uia, diri aku sendiri.kalo lunch, bungkus makanan, da la bungkus lam polestrin pastu buh lam plastik pulak.sehari paling kurang satu meal. 5 hari, 5 polistren 5 plastik. Sebulan 20 polistren 20 plastik.wahhh teruk nya aku siksa alam sekitar.nasib baik la, uia pun aware pasal environment neh.polistren da tak le digunakan lam uia..semua kene guna biodegradable nye bekas.tapi pastu bubuh lam plastik gak.huh
aku ade la becadang, stat nex sem aku nak bwk Tupperware sendiri kalo nak beli makanan.selain mengelak diri dari chemical polistren aku leh la menjayakan kempen pengurangan penggunaan plastik.cayok.

stakat ni aku da stat, kalo pegi kedai runcit, beli barang sikit-sikit je aku mesti ckp “tak yah plastik ek” huhu pas ni aku becadang nak bawak re-use plastik atau beg hijau yang MHI heboh tu pegi shoppin.sebab aku penah tgk org beli handbag kat OU, siap bawak paper bag sendiri.why not aku lak kan?huhu

aku ckp pasal bende ni bukan la bemaksud ‘jangan guna plastik’ atau ‘haramkan peggunaan plastik’ tapi lebih kepada ‘kurangkan penggunaan plastik’.lari macm mane pun kite perlukan encik plastik ni tapi aku rasa kita boleh kurangkan peggunaan nya kan?

GUILTY

|
penat jugak tunggu mesin semi auto ni..kalo kat umah ni aku da tido lena ni.tade nak tido2 ayam.kalo biase aku tekan2 pastu tinggal je, dengan menggunakan mesin semi automatic ni aku kene tunggu die basuh, da habis mesin tu basuhkan aku kene bilas pulak, dah tu kene perah2 masuk spin pulak.huh thank god mak beli mesin auto kat umah. Tapi rasa besalah lak ngn mak.sbb dulu2 masa pakai semi auto, aku tak penah pun tlg mak huhh.sowi mother.
OK da habis basuh, panggilan atau msg pun tade, aku pun mulakan pelayaran mlm tu.

tak sampai 5 minit aku tido, phone bunyi..

umi: hello beb, ko wat pe?
aku: baru nak tido ni ha.
umi: movie stat pukol 11 la beb, aku mesti balik after 12 neh.
aku: takpe tadehal.
umi: Abdullah Munshi(bukan nama sebenar) ade kol tak?
aku: tade pun..las msg pun petang tadi.tak jadi kua la kot.
umi: lorrr sian kat ko., bek ko ikot aku
rasa besalah aku tgl ko sorang2..ko da mkn blum?
aku: alah relax ar, aku pun mmg penat sgt ni.aku da mkn maggi tadi.
umi: ok, ko wat je cam umah ko.tido dulu k.jgn tunggu aku.take care.

huh patotnye umi tak yah pun rase besalah kat aku, huhu da kira bagus die tumpangkan aku tido umah die ni.thanks a lot beb.walaupun aku slalu ckp mcm2 kat ko.tapi ko gak la yg sudi nak tumpangkan aku ni ha. huhu rasa besalah pula.

sebelum tido balik, aku mensengajekan diri msg Abdullah Munshi (bukan nama sebenar).

aku: ye ye je, kunun nak nengok wayang ;p
AM: sowi makcik, tangan aku sgt sakit, tak mampu nak drive pun.ko tak kua?
aku: tak kua pun.its ok aku pun sgt penat dowh.umi kua ar.
AM: habis ko seorang diri la ni?
aku: yolah, menjage umah si umi la ni.
AM: woi gle besalah aku, sowi sgt weh.

huh sepatotnye lagi skali, si Abdullah Munshi ni tak yah nak rasa besalah nak say sori bagai kat aku.kiteorg pun tak janji betol2.ckp2 gitu je. lagipun die punye kete tak kan aku nak pakse2 suh die keluar.plus, die kesakitan lak tu.

ckp pasal besalah ni, di sebelah ptg hari kejadian di atas, ada orang approach aku, mengatakan ada orang rasa besalah pada aku.huh apa yang boleh aku katakan kat sini, rasa besalah ni kadang2 ada bagusnya.tapi kadang2 kita tak sedar, dengan rasa besalah yang kita ada dan pulak tu diberitahu umum, kita sebenarnya dah malukan org yang kita rasa besalah padanya tu.rasa besalah yang ada pada kita tu sebenarnya tunjukkan org yang kunun nya dikasihani tu nampak besalah.aku tak letak kan ape aku describe ni kat semua situasi.tapi mcm case sebelah petang ni. ia sedikit sebanyak telah efek aku. Org yg tolong smpaikan rase besalah tu, da pandang serong kat aku.nak dimudahkan cerita camni la, org yang menyampaikan tu kata aku tak patot wat org tu sampai rasa besalah.makna kata lain aku ni besalah sebab buat org rasa besalah.kesimpulannya kat sini, rasa besalah biar kena tempat la dan org yang di beritahu perasaan besalah kita tu bia kena orgnya la.kepada sesiapa yang aku da besalah pada mereka aku mintak maaf sgt2 ye.manusia ini tidak perfect bukan?

SPECIAL

|
(ini adalah perbualan sms)

aku: jadi tak ni bobby?
bobby: aku da 5 minit depan umah ko ni.

what?? terus aku kol bob suh die p jalan mane2 dulu.aku tak siap ape pun lagi. untuk tidak melambatkan keadaan, aku drive sendiri je ke lokasi.again aku kol bob.

aku: lokasi?
bobby: sedang membantu acong mengedarkan kad kawin
aku: what?? kad kawin?
bobby: ar r, abg die nak kawin. kiteorg kat sekitaran smk neh.
aku: tekejut I, ingat acong td.ok meet me there.

ptg tu kiteorg da agak lambat sebenarnye.dah enam lebih.aku sebenarnye nak cadang kan photo shoot hari ni wat kat golf course.tapi ni kan loqman’s big day, ikotkan je la. dam pun dam la.tgh syok laju, bob le bg signal lak, patah balik katenye.dah kenape la dorang ni.rupenye,loqman nampak sebuah pondok.nak begambo kat situ.huhh ikot je la..

it was so hot there.kiteorg terus kan photo shoot ke dam.tmpat biase budak2 ni belagha. setiap shot last shot.tak tekira da pic yg kiteorg amik.aku tak tau nak gambarkan perasaan neh.time tu le lak mcm tersyahdu, da nak convo da si loqman ni.anna pun da habis,bob insyaAllah satu sem lagi.moga-moga die lepas.aku pun tgl one sem je lagi.macm tak pecaya je.rasa mcm baru je abis SPM.da dekat 6 tahun da tgl skolah rupenya.

loqman konvo hari khamis, obviously la, hari bekerje, aku tak dapat nak pegi.bob cadangkan kiteorg pegi ramai2 tgk die.dengan ape yg baru menimpa die, aku rasa mmg patut bob suggest mcm tu.aku agak sedih tak dapat nak pegi.hopefuli photo shoot hari ni le wat loqman gembira.aku agak kagum ngn loqman.die nampak sgt tenang sgt tabah. mcm nothing happen.huh sgt redha die ni.tapi kite tak tau la dalam die mcm mane.man sabar ek.kalo aku kat tempat die aku tak tau la mcm mane keadaan aku neh.

paling besar dalam hidup kite dengan kejayaan yg kita capai, tapi insan yang paling istimewa dalam hidup kita tak de untuk share kegembiraan kita.mcm aku ckp tadi, kalo aku yang diberi ujian yang begini, aku tak rasa aku cukup kuat untuk hadapi keadaan MAK tade mase hari konvo aku.moga2 tuhan panjangkan umur mak.moga die dapat tengok anak die ni naek pentas amik scroll.moga aku ade org untuk di dakap saat keluar dewan membawa kejayaan.AMIN.kepada loqman, aku doakan kebahagiaan ko.aku yakin, ujian sebesar ni pasti ade ganjarannya.jasa bakti ko kat mak ko mesti dapat balasan nye.God bless u ma dear fren.AMIN.aku da cukup ke bebakti kat mak??

HAPPINESS KUASA DUA

|
Semester 2 2008/2009, boleh kate last sem aku kat uia lah..even aku ade satu long sem lagi, tapi sem ni la las untuk aku cipta sejarah slame berkelane kat uia nihh.. sem ni la las aku amik subjek lebih dari 12 kdt hours, n sem ni gak las MASUM aku..

Happiness pertama berpunca dari result exam yang sgt memberangsangkan. Dari 1st year 1st sem aku try, tak penah dapat pun..sampai at one point, pointer aku drop for almost 1.0 akibat gagal becinta. Damn.. huhu, bile nak naik kan balik mmg sgt sakit la..score la banyak mane pun, yang nek 0.1 je.. nak turun skit nye senang..nak nek huhh Tuhan je tau. After almost 7 long sem yang aku amik kat uia, at last aku tesenarai lam senarai dekan..daaaaa…so sem ni pasti nye JPA akan tuka ucapan mereka daripada “Tahniah diatas keputusan anda yang memberangsangkan” kepada “ Tahniah diatas keputusan anda yang cemerlang "..huhuhu..korang yang bace ni mesti kate ape aku ckp ni berbaur bongkak.. tapi to be honest, perasaan tu tade lansung, aku jadi nak becite ni pun sbb rase terlalu satisfied. Terlalu worth it..besyukur tak terhingga.

Kalo yang penah bace older post aku, aku de cite, yg aku da sacrifice frenship aku, kehidupan social aku dan gaya hidup santai aku..dengan result mcm ni, aku rase puas sgt. Aku rase berbaloi..rase tak sia2.. rase Tuhan da restore balik kebahagian aku lepas aku down gile about a year. Everythin seems to fade away. Alhamdulillah sgt.. aku dapt berpikir secare rasional skarang… betol sgt kate org, everythin happen for reason..Thank God

Happiness aku menjadi lebih berkuasa, bila mane, aku yg down gile ngn injury lutut kiri ni dapt sumthin yg aku tak penah terbayang. Huhh empat tahun jadi varsity team, last year ni la the best ever. Dengan teammate yg sgt chill, n spirit yg sgt kuat. For the first time and the last aku merase men kat final. Walaupun uia hanye lah pasukan divisyen 2, tapi aku tetap bangge, sbb out of 9 university dalam divisyen 2, kiteorg the best! Nak compare dengan the other university dlm divisyen 1, uia mmg la kecik je,tapi aku tetap bangge sbb, a non-sport based uni pun le besaing. as compared to the other team yg first seven nye di barisi state and national player, uia ade sorang je state player, ade pun state player lain, zaman2 skolah menengah dulu.

Title champion for MASUM Netball League (Divisyen 2) 2009, agak besar bagi aku.. aku sgt bangge ngn the rest of the team..especially coach ijan..obvious, she puts full effort untk pastikan kiteorg menang.. walaupun kiteorg menang satu gol je, tapi it still proven that this year team mmg bagus.. UUM, not a small name da skang, dengan 3 org state player yg dorang ade, aku rase team spirit kiteorg yg kalahkan budak2 state tu… aku yg da dikire cacat ni diberi kepercayaan untuk men, itu yg lebih membanggekan aku.. dapt tolong team..

For all the happiness yg aku gained lately, aku sgt Thank God, Alhamdulillah sgt.. aku harap dengan happiness ni aku tak leka n lupa diri.. aku jugak harap kebahagian mcm ni beterusan, tapi aku realize hidup kite mcm roda, kdang2 senang kdang2 susah. Tapi Tuhan bukan nye kejam, cuma Dia tak nak aku lalai ngn kebahagian yang ade and Dia nak uji aku. sabar tak budak ni utk dpat ganjaran? sabar tak dia bila ditimpa kecelakaan?

HARI PERTAMA

|
Awal2 pagi aku da bangun..smlm tido lambat gak la. Excited barangkali. aku tumpang ayah, kebetulan mahkamah bedepan balai polis je. Huhu ramai rakan2 lain yg berpraktikal sakit ati ngn aku.. “ah ina, da la duk umah pegi keje pun berhantar, hampeh”..aku smpai tu tade org lagi pun, ofis pun tak bukak lagi..

sharp kul 8 “sila masuk, nama akak, mariati” huhu akak ni admin assistant kat ofis ni.. die ajak aku duk sebelah meja die. kebetulan tuan punye meja bercuti. Ofis ni sgt kecik, I mean dari segi populasi. Ade 8 org je temasuk yg becuti. huh ntah nape la aku mintak ofis ni ek.. tapi tak pe la, da penat aku tiap2 sem struggle blaja, at least ni berehat2 sambil mengambil subjek ar. Huhu..

Seawal 8.30 pagi org da bratur kat kaunter pungutan hasil..agak ramai la..rupenya ramai org p mahkamah kan.aku ingat tunggu kene tangkap pastu undergo trial baru org p mahkamah..satu plajaran tu.. huhu..dalam pada org ramai dtg kat kaunter tu, ramai gak org yg masuk dlam ofis ni.. Lepas sorang, sorang masuk n most of them tekejut aku de kat situ. “eh bila hang msuk sini? Ang buat pa kat sini” mcm2 lagi la soalan. Mereka2 itu adalah polis-polis merangkap kawan mak ngn ayah aku. Huhh

Tak lama lepas tu, kak mariati dapat kol. “ ina, jom magistrate panggil” owh ok agak cuak aku neh. Kat pintu bilik die tertera KAMAR MAJISTRET, gile spesel ar tempat die.

Magistrate: have a sit
Aku : Thanks
Magistrate: so, sapa nama awak?
Aku : Fazlina, puan
Magistrate: owh Fazlita
Aku: bukan puan FAZ- LI- NA
Magistrate: FAZ- LI- DA?
Aku: bukan2 FAZ- LI- NA, NA, I -NA
Magistrate: owh ok Fazlina

p/s: Magistrate tade masalah pendengaran tapi hidung aku block, ia mengakibatkan ketidakjelasan dlm penerimaan msg dari aku.

Magistrate: so u doing political science.. budak HS la ni..
Aku: erkkk ex uia ek?
Magistrate: of course (sambil senyum2)

ni d best part lam conversation kiteorg la..cite2 pasal uia..huhuhu..pas aku da ngadap magistrate, aku balik office.duduk balik..tgk org wat keje.terpikir2 ape aku nak wat.baru kol 9 ni..jauh lagi kol satu tu. Tibe2 kak mariati yg mungkin da penat tgk aku, besuara. “ ina p la masuk court ade court hearing tu” huh agak menarik bunyinye.

baru duduk aku da kene tego ngn polis, “dik kaki” o rupenye tak le besilang kaki lam court..huhu malu saye. satu satu kes di perdegar..magistrate yg tadi gelak2 ngn aku, nmpk serius gile. Lepas sorang sorang okt (orang kene tuduh/tangkap) yang masuk. Huhh tapi yg menyedihkan, dari mula hearing, tertuduh dan orang salah tu sume Melayu. Bangsa aku. Huhh bukan tade bangsa lain tapi 80% nye orang Melayu. Dari kes lalulintas smapi la criminal case. Sedih aku bile sorang budak lelaki melayu, aku rase dlm belasan tahun, dengan tangan begari polis bawak die masuk kandang tertuduh. Case nye die mencuri besi penghadang jalan.memang la kes tak berat. Huhh tapi tak paham la aku.banyak lagi cara nak cari duit kot. Tak de sape pun bela budak ni n die even tak di ikat jamin pun. Bile mahkamah sebutkan pertuduhan dan hukuman kesalahan die budak tu pun mengaku je la salah.huh malu pun ade. Anak Melayu tak kemana skarang. Budak ni tak de org jaga ke?? Mana parents die ek??

PERISH PASSION

|
Passion ialah any object of devotion a.k.a strong feeling terhadap sesuatu. Mcm2 passion setiap org ..tapi Fazlina’s passion = NETBALL…ye kali ni aku nak cite pasal part of ma life ni. netball atau bola jaring ni ialah satu permainan berasaskan sukan. Common di kalangan wanita tapi lately lelaki pun men da.

Mak aku pun netballer. Huh. So bile aku da lahir, umor aku 4 tahun aku da masuk court netball sebab aku kejar mak aku yg tengah game. So di pendekkan cite, aku pun jadi minat kat sport ni. aku stat main the real netball masa umo 10 tahun, darjah 4. masa ni men main je. Cikgu kate lari aku lari, cikgu kate tangkap bola aku tangkap. Main ikot dan je. Masuk skolah menengah, masa form 1, slaku junior mase tu, aku compete ngn kakak2 senior,aku hanya di bawa ke tournament atas tiket pemerhati. Cikgu ckp observe dulu awal2 ni. Dek kerana passion, aku ikotkan je huhu.. aku part of school team start form 2..aku pnye passion sgt kat netball ni smpai tahap penah kene pulau ngn geng sbb asik men netball tak reti2 nak p tuition. Aku ingat lagi aida sound aku “ da nak dekat SPM ni tade da org duk kat pdang tu!” uishhhh

mase skolah ade cikgu2 yg kurang interest pada sukan ni, suka duk predict future aku. “kamu ni asik men je camne kamu nak dapt gud result, kelas byk tinggal, alamat nye nanti kawan2 masuk U awak duk la men netball awk tu!” Alhamdulillah, aku dapt gak masuk U.. kepada kawan2 aku yg kat maktab or upsi skang, tolong la jangan jadi typical cam ni ek.

bile masuk main camp, one of ma wish list ialah ingin memberhentikan diri dari dunia netball.. menipu je sume tu..kalo da name nye passion..nothing can stop u. first MASUM yg aku involved mase kat itm shah alam. Mase 1st year aku still dlm orentasi, de senior ajak men. Again, passion aku di kutuk hebat sbb aku skip beberape sesi orentasi ..daaaa… tapi itu tak memberhentikan aku pun.aku trus men. aku pun tak paham nape org benci sports sgt..nape jadi bengap ke men sukan neh?

tapi passion aku yg aku pertahan kan da dkt 13 tahun ni almost perish skang ni, lepas aku twisted knee aritu, aku da tak mampu men mcm dulu. dlm a week aku undergo intensive trainin, performance aku sgt terlalu teruk. suh back run pun aku da tak mampu, buat 2 3 set, lutot da longgar. Trainin, baru satu centre pass lutot aku da out.damn lebih teruk bile de frenly, tak smpai 5 min pun main da kene kua. Huhh.

may b ni the end aku nye passion..selame ni aku lantakkan je ape pun halangan, tapi halangan kali ni tak dapat aku nak lawan..spirit pun da tak le mengatasi..huhh nak tak nak aku kene terima..tapi kat sini sebenarnye aku nak smpaikan, passion seseorg tu mmg kite tak le nak halang. itu interest die, itu hak die. focus aku kat sini more to sport, org yg into sports ni tak yah la dihalang, beneficial kot. Bukan nak kate pe la, back to mase skolah dulu, ade la 2 3 kawan2 aku yang parents dorang tak bagi join sports, alasannye menjejaskan plajaran.darrrghhh typical gile..end up kwn aku tu tak kemane pun..mmg la sume bende rezki tapi aku rase nonsense la org yg pk sports ni penyebab pembelajaran terbantut.for those yg masih mampu untuk menjayakan passion korang teruskan la. jgn ikot ckp org. dengan passion ni la aku jadi lebih normal. Netball la tempat aku release stress, tension, pressure, frustration etc la.tak kira la bab blaja ke, bab becinta ke, bab bekawan ke, masalah kewangan ke sume aku lepas kat netball court. Dengan bakalan perishnye passion aku ni, i need to look for new passion la..anyone ade cadangan??

ingat 5 sebelum LIMA

|

walaupun tarikh2 di bwh da lepas .. aku tetap nak cite bende2 di bawah:

22 March 2009

SYMPTOMS:

  1. shivering
  2. sweating
  3. physical discomfort - particularly stomach
  4. acute diarrhe
  5. continuous vomitting

RESULT:

doctor klinik idzham (sbb tade doctor kat uia hari ahad,bole?) declared aku kene food poisoning. ...tima kasih la makcik untuk bihun sup itu..

29 March 2009

SYMPTOMS:

  1. "bunyi "pop
  2. twisted knee
  3. swollen
  4. unable to bent the knee
  5. pergerakan agak perlahan

RESULT:

Dr. Nurul cumel declared aku as having minor tissue injury, tapi sadly die ckp mcm ni "tapi your ligament ade posibility untuk tear, dtg buat follow up k."

1 April 2009

SYMPTOM:

  1. tiade interest pada buku
  2. relax yang terlalu
  3. tido berlebihan
  4. bergembira senantiasa
  5. tak cukup pressure

RESULT:

tak start2 stadi lagi untuk final exam, dek kerana lambat start. tepuk dada tanye selera la ina..



HADIAH BULAN TIGA

|
Ya hadiah bulan tiga tajuk kali ini. bermula dengan 28 feb, walaupun bukan march tapi aku anggap ia nya march flame.tak kira. Diaorg janji ngn aku dlm 11 lebih dorang smpai.tapi aku da boleh bace game dorang ni. budak2 feminin ni pasti lewat. Almost twelve la masa tu, aida, mira and nadia smpai kat uia. We’re going to faizah’s weddin. Huhh aida adalah hadiah bulan tiga pertama aku. Last jumpa die raya hari tu.tu pun rushin2. miss u so much mak cik. Aku mmg menantikan kepulangan ko. Aku berkawan dengan aida ni since skola rendah.smpai la da umo cam ni..huh smoga frenship kitaorg kekal.sayang kamo.AMIN.

Hadiah kedua plak, faizah’s weddin la. huhu kalo nak kira die ni pun antara kawan rapat aku. So bole di katekan dis is the first weddin la among kawan2 yg aku btol2 rapat. Gembira untk kamu faizah. Congrats..wah nanti jadi aunty la saya.

Hadiah ketiga di bulan march ini ialah, reunion AC 314.( number bilik kat matrix dulu) hadiah ni kurang meriah bagi aku sbb tak semua ada. Tapi ia tetap sebuah hadiah yg remarkable. Hampir sekian lama kiteorg tak melepak bersama. Walaupun hanya 4 of us ia tetap significant untuk aku. Di tambah dengan makanan hari itu Husna yang taja. Bende yg agak susah nak jadi masa kat matrix dulu. Aku, mira, nadiah dan husna make a deal bertemu di mid valley. Kami bergelak bersama, makan bersama, menikmati ais krim bersama dan ber window shopping bersama. Hadiah yg terlalu bernilai untuk aku. Miss u guys. nadiah thanks for d ice cream. ;p

Hadiah keempat untuk bulan ni, is the most precious hadiah ever la. pemberi nya ialah Fazlina Shafie. Ya aku..aku yg bagi hadiah ni kat diri sendiri. After almost 2 years stuck kan diri sendiri, at last aku release kan diri sendiri. Ye aku da confirm kali ni aku btol2 move on. Bukan mcm move on before2 dis. Tak salah lagi nasihat kawan2. “ina, sabar, ko hanya perlukan MASA.” Ianya masa. Walaupun terlalu panjang tapi aku rasa sgt worth it. Aku kini tak fobia lagi pada bulan 3 huhuh. sebuah hadiah yang terlalu berharga. THANK GOD.aku bersyukur sgt. Ko boleh gelak kan aku,aku tak kisah sbb aku sedar aku mmg teruk dulu, tp aku belajar byk sgt dlm tempoh ni. aku harap aku da dapat ubah diri aku. After dis aku akan cuba jadi yg lebih baik. Tak lagi pathetic mcm dulu daaa. Terima kasih sang pengalaman. aku ingat kan org lain n aku sendiri, untk lebih cepat move on, korang buang semua grudge, semua ketidak puasan hati, semua regret yg ade dlm diri dan paling penting repent, dan beserah pada-Nya. ok let's move on?

VALUE

|
“Examine varies ethical stances adopted by various research” …inilah bende first Moten ckap dlm kelas (18 February). jadi lebih value bila dia ckap “this insyaAllah will be one of ur final exam question.”ini menyebabkan seisi kelas start mencatat even haikal talib yg jrang2 mencatit pn turut serta. Santiago je la yg tak kot. sgt weirdo die ni tp itu mungkin value pada die. Hari ni Moten aja pasal research ethics.dlm topic ni ada sesuatu yang menarik perhatian aku. The concept of “value”. According to him, value ialah suatu mental preferences on what an individual like and doesn’t like. Value adalah natural and we will never able to get away from it. Moten tambah, value sgt subjective sbb ia berkaitan dengan feel dan emotion. Apa je yang kita buat atau refuse untuk buat mesti ada value nya pada kita, ia nya price of something.

MASA.. Value yg aku sgt2 rindukan. Masa untuk diri sendiri. Dimana aku tak lagi rush mengejar masa. Ia nya kembali organize. Tp untuk dpatkan bende ni balik aku tanggung satu risiko yang sgt besar. Aku mungkin hilang sesuatu yg jugak value pada aku.. FRIENDSHIP. Tapi bila kenangkan year of study aku, aku kene sacrifices value ni even aku tak suka buat mcm tu. To be honest aku syg gile friendship tu tapi aku da tak boleh lagi habiskan masa mcm tu je. Aku da tak boleh mcm dulu, stiap hari ade je agenda smpai tgh2 mlm. Sekali sekale mungkin possible la kot.

Dengan sacrifices ni, ade satu lagi value yang aku nak ada balik pada aku, value untuk di layan as a perempuan. Huhh quite serius bende ni pd aku. tapi aku tak salah kan org lain dlm hal ni. aku kene admit, value ni hilang sbb aku yang bukak ruang untuk bnde ni jadi. Aku jadi selambe and tak kisah mcm mane pun org treat aku.kunun nya cool.smpai satu tahap aku di anggap mcm perempuan yang lansung tak sensitive.ckap la apa pun kat dia ni die tak kisah punye.NO, I’M NOT..huhh.Here, aku learnt, se cool and kasar mane pun sorang perempuan tu, lama2 die still ade value sebagai seorang perempuan, SENSITIVE.

Bebalik pada value masa ngn frenship. 20 February hari tu, at last after 2 minggu tak jumpa lansung aku ngn SHEILA kuar. Sesuatu yang sgt value pada aku. Kiteorg lepak mkn kek je. Tp aku rasa cukup2 value la. byk bende yg kiteorg share, tak berhenti becakap lansung. Aku rindu betul value kiteorg bedua yg dulu2 b4 dia kawin. :(

Apart from all this, paling value pada aku ialah being at HOME. Byk value2 yg aku da tinggal. 21 February, pagi2 aku da kejut izzat, ajak joggin. Naik moto, huhh lama btol tak buat bende ni.sgt value. Aku terus dapatkan value2 yg dulu dengan pg pasar pagi. Sgt value. Dah terlalu lama aku tak buat bende2 ni. Target aku murtabak mini a.k.a samosa. Dulu masa skolah boleh kata stiap hari aku beli. Ikotkan byk lagi yang aku nak beli, apam balik tok siak, air tahu pakcik fishingcap, nasi lemak pak yob, bubur nasi ustazah umi. Huhhh KUALA KUBU sgt value pada aku. Mungkin ianya pekan koboi yg membusankan pada org lain. Tapi ia tetap value pada aku. B4 balik, aku nak pastikan aku dapat satu lagi…burger abg hasan..yg cukup value la kat aku huhu org kkb paham la ape aku merepek ni..huhu..so, konklusinya, hargai la value yg kita da ade n cari la balik value yg kita da ilang.semua org ade value die sendiri kan?

CHEMISTRY

|
(Jumaat, 6 Februari 09, 2.30 ptg, stesen bus pekeliling)

Kamal : Transnasional ngn Mara dah habis la beb!

Aku : OMG, jgn ckap kita kene patah balik pg pudu..

Luckily, penjual tiket plusliner da balik dari bank..huhh tade chemistry nampak nye ngn trans..kak nana pesan naik trans or mara tade pun die sebut plusliner.tape la balun je.hopefuli ade chemistry ngn plusliner nih. Gila excited aku nak naik bus. For the first time ever ni aku naik bus ekspress. Kalo kecik2 dulu sebelum skolah ada la. tu pun dengan mak ayah. Huhu benda ni mengingatkan aku kat ex aku..kata dia hidup aku gila tak mencabar..bus ekspress pun tak penah naik..huhu at last. I DID IT..

Journey pg Kuantan ni terasa sgt lama sbb driver ni boleh dengan tabahnya bawak tak lebih 90..huhh..dengan seat depan skali, blakang driver..mmg tade chemistry btol la. nasib baik aku punya partner in crime, ade chemistry ngn aku. Aku ngn kamal tak behenti bace signboard dan tgk jam..gila ar..belum pegi kelantan lagi ni..mau kejung aku.

Smpai Kuantan 6.30 ptg..kak nana amik di temani kawan die EG beserta seekor haiwan yang memang tade chemistry lansung ngn aku. KUCING. di beri nama papa..sgt selamba dlm kereta.within 5 minit hidung aku mula tak selesa. serius tak le handle..sori papa kite not meant for each other.

Hari kedua kat Kuantan, aku, tiera, kak nana, wani siap sedia nak jadi satu team. Netball 3 on 3 ni la yg membawa aku ke Kuantan. Atas desakan tiera, aku dtg. First game, aku, tiera ngn wani main. KALAH, the worst part, kalah ngn budak uia Kuantan. After 4 game seterusnya, kiteorg jus menang satu game secara automatik tidak layak proceed. Lepas di analyze dan feedback dari kawan2 yg menonton (kamal, kak ika, eg, abg malik) semua conclude kan kiteorg 4 orang tade chemistry lansung.

Konklusi nya, chemistry dlm discource ini adalah the way two individuals relate. Boleh aku katekan ianya indicator untuk satu perhubungan, even ngn kucing. sebab kucing ni aku da hurt kan hati org. SORI AWAK. Saya bukan tak mahu, tapi kucing itu penghalang.huhu. jadi, tak kira la mcm mana star pun kita ni, varsity player ke, state player ke kalo tade chemistry dlm team, kita tak kemana. Aku kagum tgk chemistry atau lebih tepat aku panggil bonding antara budak2 uia Kuantan. Maknenya, trainin disusuli dengan chemistry boleh menjayakan sebuah team. Jadi chemistry penting lah kan?

RESEARCH

|
Aku mmg tak dilahirkan menulis blog..no wonder umur da 23 ni baru aku involve dgn dunia yg sgt baru untuk aku ni. for almost 20 days aku tak mengpost any catitan. Huhhh sem ni mmg tak banyak kelas. OBVIOUSLY.. tapi sem ni aku rase the most tiring sem ever.. workload seperti quiz yg sgt bayk, take home test yg menimbun, trainin lagi and the most task yg melelahkan aku ialah research kelas Moten. Serius damn memenatkan.. semua ni buat kan aku tak da lansung feel nk memblog.

Satu petang, aku attend consultation hour dgn Dr. Fuzi, aku janji ngn dia dari lepas luch..tapi end up aku consult ngn die masa minum petang..around 5.30..serius menguji kesabaran..tapi for the sake of aku nya research aku tunggu gak dia..dlm stgh jam consultation berlansung, aku dah tak berapa dgr ape dia ckap.. penat sgt..aku mmg tak le nak focus..aku rasa mmg research ni sgt membebankan aku rasa malas gila nak teruskan. SERIUS

Tgh aku layan kepenatan aku, tiba2 aku ter flashbulb.. “Why Israeli particularly Jews are dominating the world” Moten tanya the whole kelas. Takde sorang pun yang jawab.. Einstein, Marx, Spielberg, Soros, rasa nya semua orang kenal diaorang ni.. Dari bidang sains, politic, entertainment, economy semua nya Jews hebat. 21st century world jelas di dominasi oleh mereka. Semua aspek kehidupan diaorang dominate. Moten ckap shame of us Muslim. Tambah Moten “ that’s why, u don’t have to ask why they can occupied us”

Knowledge and being knowledgeable is the key of Jews achievement. Moten bagi tahu, dalam 180 Nobel Prize, Muslim dapt 3 je.. yang selebihnya di dominasi oleh Jews. What a fact. Agak stun aku dengar.. SEDIH, MALU.

Moten cakap, yang membezakan Muslim dengan Jews, Muslim ni semakin lama semakin malas.. even a research pun Muslim tak nak buat.. dia bagi contoh tmpat aku blaja ni.. capital I kat tengah2 nama tak membawa erti kata Moten. Tak ramai yang nak buat research sebab willing or nak discover new knowledge. Kalo ade promotion baru ada yang nak conduct research. Student dia ckap, baru suruh buat a simple research pun dah rasa burden dah complaint.

Huhh.. tersentap aku bila teringat pe dia ckp..semua yang dia ckp kan tu portray diri aku sendiri..huhh rasa sedih dengan diri sendiri. Aku patut keluar dari zon selesa ni. Jadi nya patut ke aku terus layan rasa penat dan malas aku tu dan biarkan Muslim jadi second class?

DIGNITY

|
“Don’t ask me to stop” satu auditorium applauded to him..aku yang baru sampai dan dah terlepas half of his talks pun highly admired la dengan si speaker. aku dari bilik da impatient sgt nak attend program ni. program ni dijayakan oleh AL-AQSA FRIENDS. Program bertajuk “Gaza under Fire” dimana ia mengajak semua warga universiti ponder upon the crisis. Aku berlari dari kelas Salim Mad Dom. Huhh harapan untuk belajar ngan abg man untuk skill 2 sem ni tak kesampaian..

Dekat pintu masuk lagi aku dah rasa kehangatan dan kehebatan program ni. bendera Israel di bentang kat pintu masuk. Secara automatic orang yang masuk, akan pijak bendera tu..huhh sangat serius keadaan ni. benda yang aku biasa tgk kat tv je.keadaan dalam auditorium lebih meng stun kan aku. Penuh, fully seated..smpai ke pathway pun orang duduk..yang berdiri tak tekira la.ramai sangat..aku agak bertuah, ada satu tempat kosong.

Aku tanya sister sebelah aku what happen before, coincidently, beliau ex roommate aku. Aku dah missed satu speech dari sorang lecturer IRK dengan satu teater yang sgt remarkable kata former roommate aku tu..talks yang aku dengar ni yang last.. walaupun sikit je yang aku dapat dengar, ia cukup untuk menyedarkan aku..

after speaker tu warned committee yang suruh die stop becakap tu, yang kunun nya masa dah tak cukup, die teruskan jugak talks dia. katanye, imagine, the small place like Gaza, setiap hari tak kurang dari 38 jet fighter terbang kat ruang angkasa nya. Sesuatu yang tak boleh di bayangkan kalau jadi kat Malaysia. Tak cukup dengan tu, those jets mengebom social institutions macam hospital, sekolah, university, masjid even ambulance. KEJAM..

mengikut kata si speaker, setakat ni 771 orang syahid, 400 orang critical. and most of them are children. Budak-budak yang tak tahu apa-apa, jadi mangsa pertelingkahan orang dewasa. Is this what you call human rights? Hak kau, kau jaga, sebab kau manusia, tapi hak orang lain kau tak endah.. those zionis, membunuh without distinguish budak-budak, women and old folks. Lebih menyedihkan bila diaorang bagi alasan that those class of society are the common and expected target. LAKNATULLAH

yang lebih menyedarkan aku dengan talks mlm tu, bila speaker tu cakap, “ brother and sister, we are here today, not to cry for Gaza, we are here to cry to our own self for doing nothing” dia sebak dan terdiam sekejap. Satu auditorium silent. “We’re indebted with those in Gaza, they had donated their blood for the sake of Islam DIGNITY”.

As known, Palestine is the greatest significance for the Muslims, contains Baitul-Maqdis, the holiest place in Islam outside of the Hijaz. Both Masjid Al-Aqsa and the Dome of the Rock are built in the area of the Baitul-Maqdis. Thus, people of Palestine sacrifices their life by not having food and shelter to ensure that the Ummah dignity will not be torn by Israeli..for them, they need to drink milk with dignity. so why don’t we (including me myself), scarifies,just by resisting a set of PROSPERITY and a cup of FRAP in order to preserve our religion’s dignity .. Aren’t we (me) able to do so?

POPULAR

|
bangun pagi mcm biasa, tapi yg luar biasa hari ini (6 januari 2009)aku tak tido balik lpas subuh. amazed jugak dengan diri sendiri. Aku sendiri tertanya-tanya napa lah aku berjaga ni. Dalam pukul 7, ada message kat phone, satu lagi bende weird jadi pagi-pagi buta ni. Sender = 32462, huhh ni Bank Islam ni..huhu duit da masuk. Terima kasih kerajaan Malaysia. Betul la yang ayah aku slalu pesan.. “ Along hang tau tak, tido lepas subuh tak elok, orang yang tido lepas subuh ni mewarisi kepapaan tau tak ” logically pun kalo kita tido balik lepas subuh lambat la kita bangun, masa terbuang camtu je so tak do la rezki masuk.. huhh boleh buat penambahan pada azam ni.. Q

tapi memang betul la masa itu emas. kesian mamat Thailand sorang ni. Lambat 5 minit je masuk kelas. Prof Moten kira dia absent. Nampak zalim tapi betul la Moten cakap, masa kita responsibility kita. Sama dengan due date assignment dia, dia ckap each of us kena responsible on it. Huh, assignment yang merupakan sebuah applied research memang agak berat la. Moten bagi contoh satu research die untuk clearkan kitaorang, for about two years dia buat research on akhbar tabloid. Dia cakap dia analyze semua cerita-cerita dalam tu and found that it talks, discuss and criticize more about satu entiti ni. Hebat dia ni boleh analyze paper yang ber bahasa Malaysia. Dari research ni Moten dapat satu conclusion di mana, lagi banyak kita cakap pasal seseorang, dengan secara tak lansung sebenarnye kita dah mengpopularkan orang lain. Interest aku bukan kat any entity. Aku ter appeal dengan conclusion yang Moten buat.

Bila difikirkan, artis-artis yang slalu digosip kat majalah-majalah hiburan tu, memang diaorang agak popular la. contoh paling terkini. Ekin dengan Mawi, dari diaorang bercinta sampai dah lansung, aku rasa cerita diaorng ada je kat tabloid, magazine even newspaper. Mawi no doubt la dia memang popular tapi disebabkan terlalu banyak orang berkata pasal mereka, Ekin pun dah jadi sangat popular. So maknanya, the more we talk about others, we actually make her or him become more popular la ek? so maknenye berhenti lah kite dari memperkatakan tentang org lain kan?