simpanan hari tua anda

|

hampir sebulan da aku bergelar employee..barula boss aku suarakan, 'have u got EPF account?'
pasti la tak kan..dis is my first job after graduate kot..lalu dia arah kan aku untuk membuat akaun.. setelah selesai kerja2 yang di berikan, aku pun klua lunch..

habis lunch di kedai adik nasik sup...aku pun heading to KWSP...aku pergi tu tak dilengkapi dengan ape2..sbb aku pun tak tau ape yg bakal diaorg mintak..aku pun step in..first counter, customer service so called la..teramat lah ramah mamat ni..aku pun jelaskan aku nak bukak akaun epf..





dengan PR yg terlalu baik ala2 mesin yang bercakap..die bagitau aku yang aku perlu ada photocopy ic..belum sempat aku ckp apa2.. die besuara "dalam seratus meter dari sini, cik boleh dapatkan perkhidmatan photocopy"

ok..aku pun berfast walk kekedai tersebut..dengan full tummy, aku mengorak langkah..berpeluh jugak la..satu page kan depan belakang ic, paling mahal pun 20 sen la.. "empat puluh sen amoi" giler ar skang ni..

aku walk in balik ke KWSP tu, " ok cik boleh isi disana, semua butir di perlukan ya" dah ade pulak mintak no. surat beranak..sbb da byk sgt nombor yg aku kenal hafal, aku agak tak berapa ingat no surat beranak aku..thank God, ade lam fail dlm kete..skali lagi aku keluar..paham2 la waktu lunch kan..parking mmg agak susah..wahh menapak lagi aku..

again, aku masuk dlm KWSP tersebut..huhh kali ni da complete..da boleh amik number.agak ramai jugak org..after 10 min tiba nombor aku, aku pun ke kaunter.. " mintak my card dik, ok ibu jari blah kanan, ok my card adik ni active boleh baca, so borang ni dengan ic photostat ni adik boleh simpan, ok da siap proses, ni number epf adik" boleh?

2 maklum balas:

HiDaYah -the guidance- said...

aku tak keje lgi dah ade epf huhu...
berkat keje mek D dlu ngehehe

vivacious said...

belagak~

Post a Comment